HDZ Tučepi osnovan je 31.ožujka 1990. godine. Pripreme za osnivanje HDZ-a počele su u siječnju 1990. godine tajnim sastankom sa vodstvom HDZ-a Makarske u kući Frane Mravičića-Glavara. Koordinator s HDZ-om Makarska bio je Milan Jakić, prvi tajnik HDZ-a Tučepi.
Marijan Mravičić-Brico prvi je predsjednik HDZ-a Tučepi. HDZ Tučepi se uključuje u Hrvatsku stvarnost za razliku od nekih kojima Hrvatska država nije bila a nije ni danas prihvatljiva opcija. U sudbonosnim povijesnim trenucima pasivnost i neodlučnost smatra se izdajom. Nakon godina mudre šutnje takvi nas danas podučavaju demokraciji, ljudskim pravima, novinarskim slobodama, dakle svemu onome što su sustavno gazili i što je najžalosnije istini o domovinskom ratu u kojemu nisu sudjelovali. HDZ svoje aktivnosti usmjerava  na politička i  humanitarna djelovanja. Prosvjedi protiv Jugo-vojske, organiziranje mjesnih straža, osnivanje Narodne zaštite, iniciranje i osnivanje nenaoružanih dragovoljačkih odreda i ono najvažnije, osnivanje zbora narodne garde. Članovi HDZ-a masovno se uključuju u Hrvatsku vojsku tako da Tučepi formiraju 3. satniju 156. brigade koja djeluje na južnom vojištu od Štedrice sve do Prevlake. Veliku logističku podršku 3. satniji i cijeloj 156. brigadi dalo je hotelsko poduzeće Tučepi i tadašnji direktor Marko Luketina koji su u svoje objekte primili preko 1500 izbjeglica i prognanika iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.
1997. Tučepi dobijaju status općine i te godine HDZ izlazi na lokalne izbore i pobjeđuje relativnom većinom 41%.
2001. i 2005. pobjeđujemo sa relativnom većinom 43 %, a 2009. u koaliciji sa HČSP i HSP pobjeđujemo sa 54%, a naš kandidat za načelnika dobiva 55%.

2013. godine pobjeđujemo ponovo na izborima. Kandidat za načelnika Ante Čobrnić dobiva 61,86 % a lista za Općinsko vijeće nositelj Vjekoslav Šimić dobiva 59,77 %  7 vijećnika od 11.

2017. ponovo pobjeđujemo na izborima, lista koje je nositelj Vjekoslav Šimić dobiva 44%, kandidat za načelnika Ante Čobrnić dobiva 57%.

2021. ponovo pobjeđujemo na izborima, lista koje je nositelj Ante Čobrnić dobiva 44% kandidat za načelnika Ante Čobrnić u drugom krugu dobiva 52 % sa izlaznošću birača od 75 %


HDZ ima pravo i obvezu podsjetiti da je hrvatski narod nakon dugih stoljeća, slijedeći upravo program i viziju HDZ-a, uspio ostvariti povijesni cilj uspostave slobodne i nezavisne, suverene i demokratske Hrvatske, što je temeljna pretpostavka njegova opstanka. Borba za Hrvatsku traje i danas, zato HDZ mora ostati stožerna nacionalna snaga koja će biti garancija hrvatske nezavisnosti.